Nemzetközi kitekintés

Nyugat-Európában a 70-es években felismerték, hogy a kőolajtól való függés rendkívüli mód kiszolgáltatottá teszi az országok energiaellátását. Az olajválság végeztével több ország is stratégiákat kezdett kidolgozni az energiafüggőség csökkentésére. A legtöbb energiahordozó váltásra alapuló kezdeményezés az alacsony fosszilis energiahordozó árak miatt szépen lassan elhaltak. Ausztria, Németország és Svájc vezetésével azonban egy másfajta szemlélet kezdett el terjedni. Ezekben az országokban nem csak az energiahordozó árait viszonyították egymáshoz, például faapríték kontra gáz, vagy faapríték kontra fűtőolaj, hanem elkezdték megvizsgálni a gazdaságra gyakorolt egyéb hatásokat. Ausztriában jellemzően kisebb 1-10 MW méretű faapríték tüzelésű fűtőművek épültek ezután.

A svéd akkumulátor fejlesztõ NorthVolt AB azt tervezi, hogy 32 GWh kapacitású akkumulátorgyárat épít 4 milliárd euró összegű beruházással.
Ez felülmúlja Tesla Gigafactory méretét. A tervek szerint teljes kapacitását hat év alatt éri el és az első lítium-ion akkumulátorokat 2020 végén bocsátják ki.

A villamosenergia-tároló szektor egyik vezető globális kiállítása zajlott 2017. május 31. és június 2. között Münchenben. A kiállítást szakértői konferencia és számos rendezvény kísérte.
40 ezer látogatót vett részt az EesEurope2017 kiállításon , amely azonos helyen alatt zajlott a világ vezető szolár kiállításával, az Intersolar Europe-pal, a Messe München kiállítási központban. A különböző országokban 254 vállalat képviseltette magát a 17.500 négyzetméteres kiállítási területen az több mint 1100 kiállító jelent meg. Az Ees Europe programja és információs köre kiterjedt az egész értékláncra, az alkatrész-beszállítókról a felhasználó-központú megoldások szolgáltatóira. A jövő energiaiparának részeként az elektromos mobilitás növekvő jelentősége egy "E-mobilitás és megújuló energia" kiállításon tükröződött. Az ehhez kapcsolódó konferencián nem csak a helyhez kötött energiatároló rendszerekre, hanem az autóipari témákra és az infrastrukturális kérdések megoldási módjaira is összpontosítottak.
A kiállítás szervezői bejelentették, hogy 2018-ra több megújuló energia vásárt kötnek össze "The smarter E Europe" márkanév alatt. Négy, a fenntartható és intelligens energiatermelésre és -elosztásra összpontosító kiállítás és esemény kerül megrendezésre, amelyen bemutatják az új energia világának minden aspektusát: a megújulóenergia termelést, az energiatárolást, az elektromos szállítást és a töltési infrastruktúrát, valamint az energia menedzsmentet.

A globális akkumulátor kapacitás 3,4 GW-ot ér el 2017 első negyedévében, ami az elmúlt évben megduplázódott.
Ez a gyors növekedés megerősíti az ágazatban az elkövetkező években előre jelzett erőteljes növekedést, mondja az IHS Markit Energy Storage Intelligence Service.
A 390 MW-os új kapacitás nagy része Kínában és Ausztráliában létesített új projektből származik. Ez előre jelzi, hogy Kína, Ausztrália, Dél-Korea és India mind nagyobb szerepet tölt be a globális piacon.
tarolaskapacitas

1493032536557Az ipari forradalom kezdete óta Nagy Britanniában 2017 április 21 volt az első olyan nap, amikor 24 órás időtartamban a hálózatba betermelt villamosenergia előállításában nem vettek részt szénerőművek. Ezen a napon a villamosenergia felét gázerőművek, 30%-át megújulók, a maradék 20%-ot pedig az atomerőművek biztosították. Nagy Britannia eltökélt a klímavédelmi folyamatok folytatásában, ennek részeként 2025-re leállítják a szénerőműveket. A kieső tradicionális fosszilis erőműveket kapacitását szél és naperőművekkel fogják helyettesíteni.”
A hír részletesebben: http://www.renewableenergyworld.com/articles/2017/04/uk-just-went-without-coal-power-for-the-first-time-since-1880s.html

Az első európai telepítésű hálózatra kapcsolt Tesla Powerpack egység szerelése befejeződött a hónap elején Somersetben, Angliában.
Az új létesítmény, amely öt Tesla kereskedelmi / közüzemi  100 kWh teljesíményű Powerpack (1-es verzió) egységek mellett egy 500 kW-os napelemes farmot integrál,
több mint 500 lakás energiaellátását képes fedezni.

1. oldal / 2