1493032536557Az ipari forradalom kezdete óta Nagy Britanniában 2017 április 21 volt az első olyan nap, amikor 24 órás időtartamban a hálózatba betermelt villamosenergia előállításában nem vettek részt szénerőművek. Ezen a napon a villamosenergia felét gázerőművek, 30%-át megújulók, a maradék 20%-ot pedig az atomerőművek biztosították. Nagy Britannia eltökélt a klímavédelmi folyamatok folytatásában, ennek részeként 2025-re leállítják a szénerőműveket. A kieső tradicionális fosszilis erőműveket kapacitását szél és naperőművekkel fogják helyettesíteni.”
A hír részletesebben: http://www.renewableenergyworld.com/articles/2017/04/uk-just-went-without-coal-power-for-the-first-time-since-1880s.html

wind thA Global Wind Energy Council – GWEC (Globális Szélenergia Tanács) kiadta legújabb jelentését a világ szélenergia helyzetéről. A jelentés szerint a szélenergia ipar újabb rekordot döntött 2015-ban: összesen 63GW új erőművi kapacitás létesült, amely 17%-át teszi ki a meglévő szélerőművek összteljesítményének. Ezzel a világ szélenergia kapacitása 433GW-ra nőtt, és ez a megújuló energia továbbra is vezető szerepet tölt be. Ezen túlmenően a szélenergia ára jelentősen csökkent.

A jelentés kitér a szélenergia kapacitás alakulására: 2030-ra elérheti a 2110GW-ot, ezzel 2,4 millió új munkahelyet teremt és évente mintegy 200 milliárd Euro beruházás valósul meg.

Mint ismeretes a magyar kormány mostanában adott ki olyan rendeletet, amely kizárja a szélerőműveket ezzel marad a 0,33GW kapacitásunk (lásd Szövetségünk ezzel kapcsolatban kiadott nyilatkozatát honlapunk nyitóoldalán).

A jelentés részletesendownload pdf icon